Fata babei și fata moșneagului- Teatrul de Animație Țăndărică

Fata babei și fata moșneagului- Teatrul de Animație Țăndărică
When:
2 noiembrie 2013 @ 11:00 am – 12:00 pm
2013-11-02T11:00:00+02:00
2013-11-02T12:00:00+02:00
Fata babei și fata moșneagului- Teatrul de Animație Țăndărică

FATA BABEI ȘI FATA MOȘULUI LA ȚĂNDĂRICĂ Spectacolul este o lectură modernă a poveștii lui Creangă în care valorile general umane cum ar fi cinstea, bunătatea şi destoinicia pot ajuta pe oricine să răzbată în viaţă.
Trăiau odată într-un sat o babă şi un moşneag. Fiecare dintre ei avea o fiică. Fata moşului era cuminte, harnică, frumoasă şi ascultătoare, iar fata babei era urâtă şi rea. Fata moşului îndeplinea toate muncile grele pe care i le cereau baba şi fata ei să le facă, dar cele două erau mereu nemulţumite. Sătul de ocarele pe care le îndura fata lui, moşneagul o îndeamnă să plece căci e „rea de gură şi înnărăvită”. Fata moşului plecă de acasă şi, în drumul ei, întâlni o căţeluşă bolnavă, un păr plin de omizi, un cuptor dărăpănat şi o fântână părăsită. Ea s-a oprit din drum şi i-a îngrijit, apoi a mers mai departe să-şi caute stăpân. În cele din urmă, a întâlnit o bătrână, Sfânta Duminică, care o găzdui şi o rugă să-i facă de mâncare şi să-i îngrijească copilașii. Întoarsă de la biserică, a găsit copiii hrăniţi şi, fiind foarte mulţumită, o chemă pe fata moşului să-şi aleagă din pod o ladă. Fata îşi alege cea mai mică şi mai urâtă ladă şi se întoarce acasă. În drum spre casă, e întâmpinată de cuptor, care-i dă plăcinte, de fântână, care-i potoleşte setea şi-i oferă două pahare de argint, de păr, care-i dă pere dulci, şi de căţeluşa care-i oferă o salbă de galbeni. Fata ajunge acasă şi, din lada primită de la Sfânta Vineri, umple gospodăria moşneagului cu herghelii de cai, cirezi de vite şi turme de oi. Fata babei privi cu ură la tot ce adusese fata moşului şi plecă şi ea lăudându-se că va aduce mai multe bogăţii. Întâlneşte, ca şi fata babei, căţeluşa bolnavă, părul plin de omizi, cuptorul dărăpănat şi fântâna părăsită, dar nu îngrijeşte pe nimeni. Ajunge şi ea la Sfânta Duminică unde va face treburile casei cu nepricepere. Înainte de a pleca de la bătrână, îşi alege şi ea o ladă (cea mai mare şi mai frumoasă) şi, în drum spre casă, cuptorul, fântâna, părul şi căţeluşa refuză, la rândul lor, să o ajute. Ajunsă acasă, din lada aleasă, au ieşit balauri care au înghiţit-o pe babă cu tot cu fata ei. ION CREANGĂ (1837-1889)clasic al literaturii române. A fost o vreme diacon la biserică şi învăţător. A făcut parte din cercul literar al „Junimii” condus de Titu Maiorescu. Observator fin, jovial şi ironic al naturii umane, în special al universului rural, maestru al stilului oral, creator al unor tipologii umane remarcabile, autor de basme şi povestiri ce restructurează la dimensiunile fabulosului conflicte şi aspecte de ordin etic şi social.

Program Agenţia de bilete: luni-sâmbătă; orele 09:00 – 17:00

duminică în intervalul 09:00  – 13:00

Spectacolul are loc la Grand Cinema Digiplex – Baneasa Shopping City, mai multe informaţii despre spectacole găsiţi pe Teatrul de Animație Țăndărică sau pe facebook http://www.facebook.com/teatrultandarica

 

Categories:

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*