”Lacul Lebedelor”

”Lacul Lebedelor”
When:
21 iunie 2013 @ 7:00 pm – 29 iunie 2013 @ 8:00 pm
2013-06-21T19:00:00+03:00
2013-06-29T20:00:00+03:00
Where:
Opera Naţională Bucureşti
”Lacul Lebedelor” @ Opera Naţională Bucureşti

Baletul „Lacul lebedelor”, de Piotr Ilici Ceaikovski, în coregrafia lui Gheorghe Iancu, revine în 21, 23, 26, 29 iunie, pe scena Operei Naţionale Bucureşti (ONB), anunţă Biroul de presă al primei scene lirice a ţării.

La o distanţă de cinci ani de la naşterea spectacolului, marele dansator şi coregraf aduce în faţa publicului bucureştean, cu o nouă companie de balet a teatrului liric, un spectacol ce şi-a lăsat puternic amprenta în sufletul, dar şi în cariera sa artistică, se menţionează într-un comunicat al ONB, transmis Agerpres.

„La o reluare, după atâta timp, a spectacolului ‘Lacul lebedelor’ aş spune că avem o premieră. Compania de balet nu mai este aceeaşi ca la premiera din 2008, am luat-o aproape de la capăt. Bineînţeles, simt acea nervozitate cu privire la reacţia publicului, dar în acelaşi timp am pace, fiindcă ştiu cum a reacţionat data trecută”, a declarat Gheorghe Iancu.

Potrivit artistului, în coregrafia sa spectacolul „se diferenţiază de versiunea maestrului Danovski, care era una splendidă”.

„Am ales să fac o introspecţie psihologică a personajului principal, un tânăr care nu şi-a definit personalitatea în totalitate”, mărturiseşte Gheorghe Iancu.

Libretul, regia şi coregrafia noii montării de la Opera bucureşteană aparţin lui Gheorghe Iancu, după Marius Petipa şi Lev Ivanov, scenografia este semnată de Luisa Spinatelli, în timp ce la pupitrul orchestrei ONB se va afla dirijorul Iurie Florea.

În activitatea sa coregrafică, Gheorghe Iancu a colaborat cu mari regizori de teatru şi de operă ai lumii, precum Georgio Strehler şi Beppe Menegatti. O altă legătură profesională extraordinară, menţinută de mulţi ani, este cea cu regizorul Pier Luigi Pizzi, alături de care a creat numeroase spectacole de operă.

La Teatro alla Scala, pe scena căruia a susţinut peste 20 de stagiuni, a interpretat numeroase roluri în coregrafii semnate de creatori de la August Bournonville, Mihail Fokin, Vaclav Nijinski la Rudolf Nureev, John Cranko, Heinz Spoerli, Chrissie Hynde, Birgit Cullberg, John Butler, Amedeo Amodio, Micha van Hoecke.

Consacrarea lui Gheorghe Iancu s-a produs însă ca urmare a legăturii artistice de durată cu marea balerină Carla Fracci, alături de care a dansat în majoritatea teatrelor de renume din lume: Teatro alla Scala din Milano, Royal Opera House Covent Garden din Londra, Balşoi Teatr din Moscova, Staatsoper din Berlin.

La acestea se adaugă colaborări cu unele dintre cele mai cunoscute şi apreciate companii de balet, cu Hamburg Ballett a lui John Neumeier, Stuttgart Ballet, Baletul din Berlin şi cel din München, şi cu artişti ca Eva Evdokimova, Patrick Dupond, Vladimir Vasiliev, Fernando Bujones, Marin Boeru, Alicia Alonso Martínez

Categories:

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*