Ce șanse la o carieră au tinerii care au picat examenul de Bacalaureat

Ce șanse la o carieră au tinerii care au picat examenul de Bacalaureat

Gabriel Zorzini, directorul Colegiului UCECOM ”Spiru Haret”, vorbește pentru Edu Romania despre șansele la o carieră de succes pe care le pot avea tinerii care au picat anul acesta examenul de Bacalaureat.

Se discută foarte mult despre procentul mare al celor care au picat Bacul și mulți îi cataloghează drept ”loaze”, pierdute cumva pentru societate. Care este abordare dvs. față de acești tineri?

O mare parte dintre tinerii „picaţi” la bacalaureat nici nu şi-au dorit să urmeze cursuri liceale, dar prin dispariţia şcolilor „de arte şi meserii” nu au mai avut practic o altă opţiune. Aceşti tineri au vrut de fapt să înveţe o meserie, meserie care să le asigure un loc de muncă şi implicit un mod de trai cât mai sigur.

Care sunt șansele pe care ei le pot avea?

Şansa acestor tineri este „şcoala postliceală” sau cursurile de formare profesională. Prin ambele căi de formare profesională, tinerii au posibilitatea să-şi însuşească o meserie şi în felul acesta să poată fi angajaţi sau să-şi poată deschide propria afacere.

În ce constă oferta dumneavoastră educațională pentru ei? Care sunt condițiile de înscriere și în ce constau cursurile?

Oferta educaţională a şcolii noastre este deosebit de generoasă şi adaptată cererii şi ofertei de muncă. Tinerii pot opta pentru şcoală postliceală cu durata de 2 ani, cursuri de zi (tehnician optometrist, tehnician maseur, stilist, cosmetician, agent vamal, detectiv particular, maistru electromecanic auto, sau maistru construcţii civile, industriale şi agricole) sau o şcoală postliceală sanitară cu durata de 3 ani care le oferă specializare ca asistent medical generalist, asistent medical de farmacie şi asistent medical balneofiziokinetoterapie şi recuperare. La aceste specializări instruirea practică se realizează la Spitalul Militar Central.

În cazul în care nu doresc să urmeze cursurile unei şcoli postliceale, au alternativa  cursurilor de calificare şi recalificare profesională (coafor stilist, cosmetician, tehnician maseur, maseur, coafor, frizer, manichiurist – pedichiurist, stilist protezist unghii, optician, mecanic auto, tinichigiu vopsitor auto, bijutier, ospătar, bucătar, croitor îmbrăcăminte după comandă, zidar pietrar-tencuitor).

Toate cursurile asigură partea teoretică şi partea practică în laboratoarele dotate cu echipamente moderne ale colegiului.

Condiţiile de înscriere sunt la îndemâna orcui, se constituie un dosar cu documente de baza (foaie matricolă, copie certificat de naştere, adeverinţă medic familie, adeverinţă liceu) cu care candidatul se prezintă în incinta Colegiul UCECOM „Spiru Haret”.

Ce posibilități de angajare au tinerii care termină cursurile instituției dvs?

Rata de angajabilitate (inserţie socio-profesională) a absolvenţilor noştri este de aproximativ 90%. Acest lucru se datorează faptului că tinerii efectuează instruirea teoretică la şcoală şi instruirea practică la potenţialii angajatori (firme de profil, partenere).

Care sunt meseriile cele mai căutate în acest moment? În ce domenii există cele mai multe locuri de muncă?

Cele mai căutate meserii sunt cele din domeniul „servicii şi mică industrie”, adică cele care se regăsesc şi în oferta educaţională a şcolii noastre.

Care sunt domeniile în care tinerii pot câștiga cel mai bine deși nu au terminat o facultate?

Câştigurile cele mai mari (între 500 – 1000 EUR/lună) se înregistrează la meseriile din domeniile: Optică, Estetică şi Turism şi alimentaţie.

Ne puteți spune vreo poveste de succes a vreunui tânăr care a picat examenul de Bacalaureat, dar a ajuns în final un om pe picioarele lui, apreciat pentru munca lui?

Sunt poveşti de succes, tinerii care au absolvit şcoala de maiştri şi au devenit patroni de firme de contrucţii sau de firme cu profil auto, dar si angjati care sunt oameni de bază în saloane de înfrumuseţare sau centre medicale.

Categories: Interviuri

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*