Interviu cu Dan-Octavian Catana – De la brain drain la brain regain – Dezvoltarea Romaniei utilizand tinerii valorosi

Interviu cu Dan-Octavian Catana – De la brain drain la brain regain – Dezvoltarea Romaniei utilizand tinerii valorosi

Un interviu realizat de echipa Edu Intelligence cu Dan-Octavian Catana, Technical Recruiter in cadrul HR Express Management.

 

Dan, ce inseamna pentru tine cuvantul educatie, care sunt primele elemente la care te gandesti in momentul in care auzi rostit acest cuvant?

Etimologia cuvantului educatie, care este de origine latina, ne conduce la cateva elemente interesante: crestere, hranire, ridicare, inaltare. Dupa cum puteti vedea, toate aceste cuvinte sugereaza stari pozitive. Pentru mine educatia este o calatorie, o transformare, o eliberare. Este un exercitiu profund care are la baza o serie de valori precum: echilibru, angajament, creativitate, excelenta, responsabilitate, competenta si curaj.

Care este cel mai mare vis al tau?

Orice vis incepe cu o speranta. Speranta ca putem metamorfoza lumea in care traim intrun spatiu deosebit. Visul meu cel mai mare este acela de a transforma sistemul educational romanesc intr-unul de top. Consider educatia fundamentul pentru o Romanie exceptionala. De-a lungul anilor de studiu si pana in acest moment al carierei mele, dupa 5 ani de activitate in domeniul resurselor umane, am incercat prin diversele eseuri, participari la o multime de evenimente, sa aduc o mica contributie la aceasta schimbare. E momentul sa facem scoala asa cum au facut-o Iorga, Eminescu, Eliade, Vulcanescu, Haret. Sa facem scoala cu adevarat, sa devenim un nume de referinta pe plan mondial in domeniul educational, sa fim un model pentru ceilalti. Eu sunt un visator optimist si sunt sigur ca imi voi realiza visurile indiferent cat de mult efort presupune acest lucru.

Romania se confrunta cu multiple probleme in zilele noastre. Crezi ca educatia ar putea constitui o solutie pentru aceste probleme?

Dupa cum afirma si Marian Stas, educatia trebuie sa fie de departe proiectul public nr. 1 in Romania. Avand un sistem educational sanatos, bine pus la punct, lucrurile ar evolua in directia buna. Totul se poate schimba in momentul in care sistemul de invatamant va fi reproiectat in intregime. Pentru a face o analogie cu mediul de business este vorba de un soi de “reengineering” al scolii.

Pentru ca tot ai pomenit de mediocritate, spune-mi te rog cum am ajuns sa avem absolventi de facultate care nu vorbesc/ scriu corect in limba romana si care nu au cultura generala?

Intr-adevar exista suficienti absolventi de facultate care nu vorbesc/ scriu corect romaneste si carora cultura generala le lipseste in mod evident. Fenomenul este legat si de puternica dezvoltare a sistemelor de comunicare moderna: messenger, social media (cu exponentul sau cel mai important Facebook), precum si comunicarea tip sms. Toate aceste elemente au dus la carente grave de vocabular, prescurtari paguboase si un mod de a purta un dialog absolut jenant si penibil. Sistemul nostru educational actual se afla intr-o criza profunda, dupa cum am mentionat si mai devreme, iar aspectele specificate in intrebare, sunt doar cateva din simptomele acestui sistem grav bolnav. Suntem intr-o situatie critica, care reclama regandirea si reconstruirea intr-un mod radical, din temelii, a intregului sistem. Nu avem nevoie de reforme promovate de oamenii politici dupa bunul lor plac, nu avem nevoie de modele copiate de oriunde si oricum, insa avem nevoie sa ne raportam la sisteme educationale de top care performeaza la nivel de excelenta. Exemple sunt destule in acest sens, ele trebuie doar adaptate pentru Romania. De asemenea, regandirea si reconstruirea intregului nostru sistem educational trebuie sa fie realizate in functie de implicatiile procesului de globalizare.

Sa vorbim si despre excelenta. Stiu ca participi in aceste zile la o serie de dezbateri online organizate de Liga Studentilor Romani din Strainatate si care poarta numele SMART DIASPORA- Dezbateri Globale LSRS despre intoarcerea acasa. Ce poti sa ne spui despre acestea?

LSRS a avut si are o serie de initiative minunate. In cadrul Ligii exista o multime de tineri romani frumosi care sunt absolut convins ca pot si ca vor schimba fata Romaniei. LSRS ofera studentilor si absolventilor romani de peste hotare in primul rand un cadru deschis de dialog si actiune. De asemenea, promoveaza initiativa, profesionalismul si solidaritatea membrilor sai ca reprezentanti de valoare ai Romaniei, si o atitudine pozitiva fata de perspectivele reorientarii lor spre tara. In acest sens a fost creata si SMART DIASPORA. Adica o solutie la brain drain (exodul marilor creiere tinere ale Romaniei) printr-un program bine pus la punct de brain gain si regain (recastigarea/recuperarea acestor mari creiere ale Romaniei si reorientarea lor catre tara). Probabil credeti ca sunt doar niste vorbe frumoase care se spun si care vor ramane la stadiul de vorbe sau cel mult un proiect incremenit. Eu sunt de alta parere. Cred cu tarie ca acest lucru se poate face. Propunerea „SMART Diaspora” este rezultatul unui amplu proces de cercetare, redactare si consultare, la care au participat membri ai LSRS, dar si experti externi, emergenti si consacrati. Strategia Multidimensionala de Atragere in Romania a Tinerilor din Diaspora (SMART Diaspora) este o propunere de politica publica ce are ca scop valorificarea potentialului strategic al tinerilor inalt calificati de peste hotare in tara si facilitarea contributiei lor la dezvoltarea economica si sociala interna. SMART Diaspora este adresata, in primul rand, Guvernului Romaniei in calitatea sa de garant al adoptarii si implementarii acesteia, precum si celorlalte autoritati si institutii publice cu rol in aplicarea sa. Strategia se indreapta si catre factorii de decizie din mediul privat si cel neguvernamental care pot contribui la implementare. SMART Diaspora vizeaza tinerii inalt calificati din diaspora: studenti si absolventi de licenta, masterat, doctorat, postdoctorat aflati in strainatate, dar si persoane care si-au inceput cariera profesionala peste hotare. SMART Diaspora cuprinde patru obiective strategice: promovarea Romaniei ca destinatie de cariera; facilitarea (re)venirii in Romania; sprijinirea integrarii in sectorul public si mediul privat romanesc; si consolidarea legaturilor cu diaspora si partenerii externi.

 

 

Categories: Interviuri

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*