Cum facem fata, fara prea mare bataie de cap, trecerii de la relaxarea vacantei la tensiunea inceputului de an scolar?

Cum facem fata, fara prea mare bataie de cap, trecerii de la relaxarea vacantei la tensiunea inceputului de an scolar?

Vacanta scolara este  o bine meritata perioada in care cu totii, atat copiii cat si parintii reusesc sa se deconecteze de ritmul alert impus de/pe perioada anului scolar.

Ritualul trezitului, pregatirea temelor, cine si cum se ocupa de programul de dupa amiaza al copiilor, sunt fara doar si poate, doar cateva dintre gandurile ce devin prioritare in timpul anului scolar, pentru noi parintii.

Vacanta scolara, devine sinonima pentru parinti cu eliminarea acestor factori stresori, in beneficiul unui bine meritat relax psihic.

Si totusi…

Pentru a ne usura trecerea de la relaxarea impusa de vacanta si ritmul alert sinonim anului scolar, este de dorit, ca pe finalul ultimilor zile ale vacantei, sa ne reamintim , atat noua, parintilor, cat si copiilor nostri, ca primul clopotel isi va face auzit in curand clinchetul si ne va anunta… fara drept de apel, ca vara s-a sfarsit… asemeni si vacanta…

Iata, cateva activitati comune, utile si usor de realizat, pentru a ne pregati pentru inceputul de an scolar:

  1.  Inventati jocuri, participati activ alaturi de copiii vostri (“ De-a gradinita”, “Ziua de vineri”, “De-a scoala”, etc) reamintindu-va impreuna momente amuzante legate de rutina zilnica din timpul anului scolar. Aceste jocuri va pot crea oportunitatea de a discuta situatii tensionate cu care v-ati confruntat si va ofera posibilitatea de a discuta si eventual conveni de comun acord asupra unei strategii de abordare a unor astfel de situatii, in viitorul an scolar.
  2. Utilizati, “rasfoind “ cu interes imortalizari ale evenimentelor ce au avut loc anul scolar trecut, inventariati privind “la rece” succesele/ insuccesele avute, asigurandu-va copiii de suport si incredere in actiunile pe care le vor intreprinde.
  3. Contactati si facilitati intalniri cu unul sau mai multi colegi de  grupa/clasa. Acest moment poate fi punctul de pornire a unei prietenii, datorita pasiunilor comune pe care le pot descoperi din relatari din vacanta, sau pur si simplu un moment placut al revederii. Inevitabilele teme de vacanta va fi cu siguranta un subiect de discutie.
  4. Vizitati, chiar si in fuga, scoala/ gradinita. Acest moment, daca se va realiza intr-un mod natural si relaxat, ii va aminti copilului, indirect, ca inceputul de an scolar se apropie cu pasi repezi.
  5. Achizitionati impreuna cu copilul rechizitele pentru scoala sau conferiti-le celor vechi un aspect nou. In acest mod il veti responsabiliza, prin puterea propriului exemplu, sa acorde importanta instrumentelor pe care le va folosi in exercitarea “functiei” de prescolar/ scolar.

Intre timp, dragi parinti…

Uitati amenintarea “Las, ca vine scoala, vezi tu atunci!” si fiti alaturi de copiii vostri in crearea de amintiri unice, pentru o viata!

Articol scris de Psiholog Alina Motofeanu

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*