Cum se manifesta stresul la copii?

Cum se manifesta stresul la copii?

Semnele stresului la copii

1. Din cauza stresului, copilul poate intampina dificultati de adormire. Somnul superficial, cu treziri repetate, poate fi si el un semn in acest sens. In cazul in care tulburarile de somn nu au cauze precise (medicale), este posibil sa fie un semnal pentru parintii: copilul este stresat. Cosmarurile sunt si ele un indiciu al stresului.
2. Gandurile negative care persista pot sa te duca cu gandul la stres. Este posibil ca micutul tau sa fi suferit un soc/ un eveniment traumatizant despre care sa nu doreasca sa vorbeasca. Intreaba-l ce anume il supara si aminteste-i ca esti langa el ori de cate ori are nevoie de tine. Daca vezi ca lucrurile nu se imbunatatesc, iar copilul nu vrea sa vorbeasca despre ce se petrece cu el, ar fi indicat sa discuti cu pediatrul sau sa te adresezi unui psiholog.

 

3. In cazul in care stresul este o consecinta a unui traumatism, este posibil ca micutul tau sa traiasca cu convingerea ca alte lucruri rele sunt pe cale sa se produca. Asculta cu atentie ce-ti spune copilul. Daca observi ca, de fiecare data, copilul asteapta sa se intample ceva rau, este clar ca este stresat.
4. In unele cazuri, suptul degetului mare este un semn al prezentei stresului. Se poate intampla ca puiul tau sa constate ca parintii lui nu au solutii la toate problemele si sa inceapa sa-si faca griji, sa devina temator, de unde si stresul.
5. Copiii stresati plang cu usurinta. Varsaturile, indepartarea constanta de tine, refuzul de a se lasa imbratisat sau refuzul de a vorbi pot fi semne ale stresului.
6. Daca cel mic a trait un eveniment marcant, dureros, din care nu si-a revenit pe deplin, exista posibilitatea aparitiei depresiei si a stresului. In acest caz, copilul este trist sau iritat, refuza orice tentativa a celor din jur de a-l consola si are momente de pasivitate. Vei observa aceasta schimbare de comportament care este un semnal pentru tine, ca parinte, ca trebuie luate masuri.
7. Stresul poate influenta si sanatatea fizica. Daca cel mic se plange adesea de dureri de cap sau de dureri de burta fara cauze medicale, poti sa iei in considerare faptul ca stresul ar putea fi factorul declansator.
In concluzie, analizeaza cu atentie schimbarile in comportamentul copilului. Daca micutul refuza sa-ti spuna ce il deranjeaza sau devine temator, se inchide in el, devine pasiv sau, din contra, iritat, iar situatia nu da semne ca se imbunatateste, este cazul sa apelezi la un specialist (pediatru sau psiholog).

Categories: Psihologie

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*