Depresia la copii

Depresia la copii

Scăderea capacităţii de concentrare şi a performanţelor şcolare, pot reprezenta apanajul depresiei la copil

            Cei mai mulţi dintre noi consideră că depresia nu poate apărea în cazul copiilor, însă acest lucru este un mit. Cu alte cuvinte, vorbim despre o credinţă lipsită de temei în realitate. Vă invit să vorbim puţin despre depresia la copil.

Depresia este o tulburare a stării sufleteşti care se manifestă în special prin tristeţe excesivă. Vorbim despre o tulburare afectivă majoră. Deşi ne este lesne să credem ca şi părinţi faptul că depresia este o boală a vârstei maturităţii, realitatea ne indică situaţii în care şi copii pot fi afectaţi de depresie.

Aşa cum orice persoană poate avea o zi mai proastă, aşa se poate întampla şi în cazul copiilor. Dar atunci când starea proastă de o zi, se transformă într-o stare proastă pe termen lung, atunci vorbim despre un tablou depresiv.

Este adevărat că există în perioada de creştere şi dezvoltare a copilului şi anumite schimbări de ordin psihologic, ce se pot asemăna cu simptomele depresiei. Însă acest lucru nu înseamnă că depresia la copii este un fenomen inexistent.

Nu există o vârstă anume de la care depresia îşi poate face apariţia. Mai mult decât atât, medicii susţin că au fost disagnosticaţi cu depresie copii mai mici de 3 ani.

În cazul depresiei la copil se pot întâlni urmatoarele simptome: tristete excesivă, iritabilitate, agresivitate, insomnie sau stare de somnolenţă frecventă, inapetenţă, stare de oboseală permanentă, dificultăţi de concentrare, izolare socială, lipsa interesului faţă de unele activităţi care în trecut îi făceau plăcere, gânduri de suicid, aducerea în discuţie a subiectului morţii în mod frecvent, dificultăţi în luarea deciziilor şi în gândire, scăderea încrederii în forţe proprii, dureri de cap inexplicabile.

De asemenea, corelat cu aceste simptome se mai pot întâlni: scăderea performanţelor şcolare şi a sociabilităţii dar şi pierderea energiei pentru activităţile obişnuite.

În adolescenţă, lucrurile încep să devină mult mai clare. Studiile de specialitate indică faptul că adolescenţa reprezintă perioadă cea mai plină de schimbări şi fluctuaţii din viaţa unei persoane. Aşadar, în această perioadă, instabilitatea emoţională este cea mai crescută şi numarul cazurilor de depresie este în plină ascensiune.

Având în vedere stresul la care sunt supuşi adolecenţii, prin prisma formării identităţii psihosexuale, confruntării propriei sexualităţi, căştigării independenţei în faţa părinţilor, responsabilităţii unor prime decizii proprii, metamorfozei corporale, schimbărilor intelectuale şi instabilităţii hormonale, este lesne de dedus faptul că depresia bate la uşă. Depresia la această vârstă este mai des întâlnită în cazul fetelor, deoarece acestea răspund emoţional diferit faţă de băieţi în faţa stresului provocat de toate aceste schimbări majore.

În timp ce băieţii compensează prin tot felul de probleme de comportament şi abuz de substanţe, fetele au tendinţa de a intra în stări depresive.

Totodată este important de menţionat faptul că depresia se poate manifesta la indivizii vulnerabili în faţa stresului social, din ce în ce mai sporit în zilele noastre şi care au un grad de sensibilitate sporit.

Stresul psihic antrenează o participare complexă a întregului organism, prin creşterea colesterolului şi a acizilor graşi sangvini, creşterea presiunii sangvine, dureri articulare şi inflamaţii, creşterea glicemiei, scăderea imunităţii, scăderea libidoului, creşterea metabolismului, tahicardie, creşterea acidităţii gastice etc. Această devitalizare energetică se poate transforma cu uşurinţă într-o depresie în toată regula.

 

Text: Ioana-Corina Marcu

Consilier psihologic – formare în evaluarea şi consilierea experienţialistă a copilului, adultului, cuplului şi familiei

ioanacorinamarcu.wordpress.com

Număr telefon – 0754/024.213;

Categories: Psihologie

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*