Ritualuri si reuniuni dupa separare

Ritualuri si reuniuni dupa separare

Inceputul de an scolar, asa cum il stim cu totii, cu emotii si lacrimi pe de-o parte si intrebari si perspective pe de alta parte… a trecut.

Parintii care sunt plecati de acasa toata ziua asteapta cu nerabdare sa recupereze timpul pe care l-au petrecut departe de copil. Nu de putine ori momentul regasirii coincide cu seara. A fi impreuna, atat pentru parinte cat si pentru copil, este un moment care genereaza energie si alimenteaza “rezervorul” inimii.

Timp de calitate.Ce este si de ce avem nevoie de el?

Momentul reintalnirii si timpul petrecut impreuna creeaza copilului sentimentul de regasire, de reapropiere si reacceptare. Pentru parinte, acelasi moment diminueaza sentimentul vinovatiei, sentiment pe care il resimte datorita absentei totale din viata copilului pe perioada in care este prins in alte activitati.

Odata cu revenire acasa, nu va temeti sa tineti copilul in brate si sa-l intrebati, doar pe el, cum a fost ziua lui, cum s-a simtit etc. Povestiti-i de-asemenea cum a fost ziua voastra si spuneti-i ca v-a fost dor de el. Abia dupa ce acest moment incarcat de emotie se desfasoara, puteti sa va reintrati in rolul de parinte cu responsabilitati casnice, de a aseza masa, de a prepara ceva de mancare, de a participa la baia copilului.Toate acestea pot fi activitati pe care puteti sa le faceti impreuna cu copilul. Stabiliti impreuna termeni legati de timpul pe care il petreceti impreuna, renuntand total la telefonul mobil, la e-mail si alte surse care nu fac altceva decat sa ii confirme copilului ca este “ pe locul al doilea”.

Iata cateva ritualuri pe care  vi le puteti insusi cu usurinta si care transmit copilului faptul ca va pasa de tot ceea ce tine de el:

  • Dimineata- in zilele de week-end si nu numai, pregatiti-i micul dejun si chiar rasfatati-l cu preparate care ii plac, pregatite de dumneavoastra
  • Cititul inainte de culcare, recititul povestilor ii confirma copilului ca ritualurile sunt importante pentru voi
  • Baia copilului reprezinta momentul prielnic de a admira/ participa la jocul acestuia si de a putea vorbi deschis despre corpul omenesc si etapele dezvoltarii acestuia.

Separarea apare ca un moment mai usor daca, atat copiii cat si parintii stiu ca vor exista momente  de calitate care sa compenseze aceasta lipsa.

Se poate face fata separaraii cu mai mare usurinta daca se stabilesc si “intalniri” cu fiecare parinte, maxim doua ore/ saptamana, doar cu un singur parinte. In felul acesta se sudeaza o legatura cu ambii parinti si se pot descoperi pasiuni comune. Lasati copilul sa raspunda la intrebarea: Ce vrei sa facem cand ne vedem? Veti avea placuta surpriza sa descoperiti laturi nevazute ale copilului vostru.

Ritualurile, fie ca sunt ele zilnice, periodice sau dedicate anumitor sarbatori, Craciun, Paste, zi de nastere, etc, daca sunt valorizate, le vom da importanta cuvenita si le putem transforma in timp de calitate pe care il petrecem cu copiii nostri.

Daca ambii parinti lucreaza, momentele de regasire sunt un factor de echilibru si de revalorizare a statutului de parinte.

Obiceiurile ritualizate ii reamintesc copilului ceea ce s-a intamplat si ceea ce urmeaza sa se intample, ancoreaza copilul atat  in familie cat si in familia sa extinsa.

Incercati sa le oferiti copiilor exemple de momente incarcate de armonie, pentru ca ei sa si le doreasaca, sa se bucure de ele si la un moment dat… sa le creeze!

Psihopedagog Alina Motofeanu

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*