Tactici ca să îţi faci copilul să cureţe camera sau să strângă jucăriile

Tactici ca să îţi faci copilul să cureţe camera sau să strângă jucăriile

“Camera copilului meu arată ca după o tornadă. Totul este împrăştiat peste tot, iar când îl rog să facă ordine fie mă ignoră fie le îngrămădeşte care încotro!”. Vă sună cunoscut?

Tactici ca să îţi faci copilul să cureţe camera sau să strângă jucăriile

Dacă da, nu sunteţi singurii care se luptă cu acestă problemă de educaţie a copiilor. O mulţime de părinţi se confruntă cu educaţia copiilor când este vorba despre curăţenie. Este destul de frustrant pentru un părinte să vadă că orice ar face sau orice ar spune, copilul nu vrea să aibă grijă de spaţiul său. Ce e de făcut?

Înainte de a face orice, analizaţi puţin situaţia. Pe lângă lipsa curăţeniei din camera lui, copilul are şi note proaste la şcoală, se plâng de el profesorii sau colegii, nu este atent la clasă? Dacă DA, atunci este cazul să luaţi legătura cu medicul pediatru pentru a fi siguri că nu există nici o problemă de sănătate sau tulburare mentală. Dacă răspunsul este NU, atunci aceste sfaturi sunt pentru voi.

De ce nu-şi fac copiii curat în cameră?

De multe ori copiii nu fac curăţenie pentru că, în mintea lor, este tot timpul altceva mult mai interesant de făcut. Mai bine joacă ceva pe calculator sau vorbeşte cu prietenii pe e-mail, pe SMS sau chat. Sau poate vrea să se uite la televizor. Pentru ei, curăţenia nu este ceva distractiv şi de ce ar pierde timpul făcând curăţenie în loc să facă ceva distractiv.

Unele refuzuri sunt legate de faptul că nu sunt suficient de motivaţi sau duc o luptă interioară care îi face să forţeze nota, să testeze limitele părinţilor. Cu cât încercaţi să-i controlaţi mai mult, cu cât încercaţi să-i forţaţi să facă ordine, cu atât mai mult vor da înapoi şi vor refuza.

Deşi este frustrant pentru părinţi să se vadă neînţeleşi, n-ar trebui să luaţi personal acest refuz. Mai toţi copiii trec printr-o perioadă de “dezordine şi haos” în camera lor. Iar asta nu are a face cu calităţile voastre de părinţi. Este alegerea lor.

Când e cazul să o laşi baltă şi când trebuie să iei măsuri?

În unele cazuri este mult mai indicat să o lăsaţi baltă decât să începeţi un scandal monstru pe această temă. Dacă vrea să stea în mizerie, n-are decât. Este alegerea lui. Dacă însă nu este doar camera lui sau când mizeria ţine deja de siguranţa sănătăţii familiei, atunci trebuie să iei măsuri.

Iată câteva tactici pe care este indicat să le urmăreşti:

1. Împarte şi cucereşte!

Împărţiţi camera copilului pe segmente şi în fiecare zi copilul trebuie să cureţe câte un segment. Sau se poate concentra doar pe un anumită categorie: într-o zi hainele, într-o zi gunoiul, într-o zi jucăriile etc. Când par a fi mai puţine lucruri de făcut, eşti mai motivat să te apuci de treabă decât dacă ai mai multe.

Dacă vă puneţi în locul copiilor s-ar putea să vă daţi seama că este foarte posibil ca ei să nu ştie, de fapt, cu ce să înceapă.

Citeste restul recomandarilor pe SfatulParintilor.ro

Categories: Psihologie

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*