3 lucruri pe care parintii nu ti le-au spus despre lumea adultilor

3 lucruri pe care parintii nu ti le-au spus despre lumea adultilor

Ce legatura au parintii tai cu viata ta de adult? De fapt, au o multime de legaturi, insa mai mult cu ce nu ti-au spus decat cu ce ti-au dezvaluit. Mai ales ca oamenii sunt fiinte sociale, iar cele mai puternice modele ale vietii lor adulte sunt propriii parinti. Iata 3 lucruri pe care parintii nu ti le-au spus despre lumea adultilor:

1.  Traiesti intr-o cultura diferita de a lor

Cand mata ta te sfatuieste sa te casatoresti cu un/o crestin/a ordotox, sa-ti gasesti un loc de munca sau cum sa-ti cresti copii, o face din privind lucrurile dintr-o perspectiva proprie.

Insa daca ne raportam la definitia conform careia „Caracteristicile comportamentele si credintele unui anumit grup social, etnic se schimba de-a lungul timpului”. Iar cultura parintilor nostri, nu este cultura in care noi ne-am nascut. Cultura influenteaza atat comportamentele cat si credintele. Din nefericire, cand se gandesc la tine, nu-ti spun ca unele dintre credintele lor sunt bazate pe propria lor cultura, iar credintele limitative sunt transmise ca si cum ar fi adevaruri absolute.

Asta nu inseamna ca nu trebuie sa dai dovada de „sensibilitate culturala” faptului ca multe dintre credintele parintilor tai (si ale tale) provind dintr-o alta cultura decat a ta.

Scopul nostru este sa descoperim adevarul care exista dincolo de cultura. Sa te casatoresti si sa ai un job de la 9 la 5 este singura modalitate sa-ti traiesti viata? Bineinteles ca nu. Iar cu putina sensibilitate este posibila evitarea unor certuri cu parintii despre ce este corect sau gresit si alegerile tale in viata si ale lor. Impreuna puteti invata sa vedeti diferentele, pentru ca pana una alta, sunteti persoane diferite.

2. Inveti mai mult din ceea ce ei au facut decat au spus

Multi dintre noi suntem constienti de ceea ce ne-au invatat parintii – sau n-au mentionat niciodata –  in legatura cu banii, sexul, etica si integritate personala. Insa, cum ai observat ca se manifesta aceste convingeri in viata parintilor tai? Ce ai observat din modul in care au luptat, iertat, actionat in echipa, aratarea compasiunii. Daca parintii au divortat ce ai observat din modul in care au interactionat dupa ce s-au despartit?

Tot ceea ce parintii nostri au facut, de la cum raspundeau la telefon, pana la cum se comportau cand erau emotionati, ne-a influentat ca oameni.

Zicala „prinzi mai repede decat inveti” se aplica inclusiv in viata noastra ca adulti. Cea mai buna modalitate de a te dezvolta a persoana matura este sa intelegi lucrurile bune si cele proaste pe care le-ai prins de la parinti. Cel mai adesea, exista lucruri incredibile pe care vrei sa le ai in viata ta si, probabil, unele de care trebuie sa scapi.

Iata cateva intrebari care te vor ajuta sa intelegi ceea ce „ai prins” din familie. Acasa, cum au fost banii gestionati? Cum a fost conflictul tratat? Cu adultii? Cu copii? Cum au fost rolurile interpretate? Tatal si mama ta aveau roluri distincte in familie? Fiecare isi indeplinea rolul sau responsabilitatile erau impartite in mod egal?

 

3. Parintii tau nu ti-au spus niciodata ca ai luat unele obiceiuri rele de la ei

Chiar si in familiile cele mai iubitoare exista obiceiuri rele. Probabil, prin raspunsurile la intrebarile de mai sus vei descoperi cateva dintre ele. Poate era maniera manipulativa a mamei tale care submina deciziile tatalui tau. Poate era modul in care tatal tau alegea munca sau sportul in defavoarea ta. Sau poate modul in care ambii parinti erau sclavii salariului sau cum tratau alcoolul sau modul in care traiau cu fricile lor. Iti place sau nu, exista tipare in vietile lor care creeaza obiceiuri in ale tale.

In acelasi timp insa, indiferent de cat de sanatos sau nociv a fost mediul in care ai crescut, modul in care iti traiesti viata este propria ta responsabilitate. Nu parintii te fac sa gresesti/pacatuiesti etc. Adevarul minunat despre maturitate este ca oamenii cresc intotdeauna. Parintii nostri ne influenteaza insa nu ei ne “fac” adultii care suntem azi. Copilul care ai fost nu este adultul care trebuie sa fii. Tranzitia de la copilarie la maturitate este una de responsabilitate. Putem alege cine sau ce ne influenteaza viata. Va fi vocea din trecut sau cea a adevarului.

 

Categories: Sfatul Medicului

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*