Te respecta copiii? 7 modalitati sa le schimbi atitudinea negativa

Te respecta copiii? 7 modalitati sa le schimbi atitudinea negativa

Respectul pentru cei din jur nu este o abilitatea innascuta. Respectul se invata si se castiga. Aceste lucruri extrem de importante trebuie inoculate si copiilor. Chiar daca nu toti copiii sunt la fel, toti copiii trebuie invatati ce inseamna sa respecti si ce inseamna sa-ti castigi respectul. Iar parintii au datorita sa le arate copiilor lor ce trebuie sa faca pentru a-i respectat atat pe ei, ca parinti, cat si pe ceilalti oameni.

Cu totii am vazut adolescenti si chiar copii cu varste mai mici care tipa la parinti (sau alti adulti), care vorbesc urat, care comenteaza si vocifereaza cand nu le convine ceva. Pentru parinti pare din ce in ce mai greu sa-i invete pe copii ce este respectul, mai ales cand inclusiv in filme, muzica, jocuri si programe tv sunt promovate furia si modalitatile agresive de a-ti regla socotelile cu cei din jur. La toate acestea se adauga si lipsa timpului, iar unii parinti prefera sa treaca cu vederea iesirile nervoase sau lipsa de respect pentru ca sunt prea obositi si nu mai au puterea sa le mai explice.

Iata 7 lucruri recomandate de specialistii Empowering Parents pentru a-ti fi mai usor sa-i inveti pe copiii tai ce inseamna respectul.

1. Este datoria parintelui sa-i „antreneze” pe copii pentru societate

Copilul trebuie sa stie sa se comporte respectuos atat fata de parinti, cat si fata de alti adulti si fata de copiii de varsta lui sau mai mici. In momentul in care copilul tau depaseste limita pune-ti intrebarea „I-as permite vecinului meu sau prietenului meu, sau unui strain sa vorbeasca asa cu mine?”. Daca raspunsul este NU, atunci nu trebuie sa-ti lasi nici copilul sa se poarte asa. Parintele este profesorul, antrenorului, cel care stabileste regulamentul „jocului”.

 

2. Invata-l respectul de mic

Cu cat este mai devreme, cu atat este mai bine. Nu „inchide ochii” la lipsa de respect, pentru ca „e mic si nu stie”. Ii poti spune „La noi in familie nu se vorbeste asa”. Sunt parinti care isi planifica dialogul cu copiii lor adolescenti, inca de cand acestia sunt mici, studiaza, se informeaza astfel incat sa fie cat mai pregatiti pentru ceea ce multi numesc „perioade dificile” in dezvoltarea copilului.

 

3. Fa echipa cu partenerul de viata

Este destul de bulversant pentru un copil ca un parinte sa-i permita un anumit comportament lipsit de respect, iar celalalt sa fie mai strict. Parintii ar trebui sa discute intai intre ei si apoi sa gaseasca limitele comune care sa fie respectate de intreaga familie, inclusiv de catre ei insisi, precum si consecintele in cazul in care aceste reguli sunt incalcate.

4. Comportamentul social

Suna un pic de moda veche, insa este elementar ca un copil, imediat ce poate vorbi, sa stie ca trebuie sa spuna „multumesc” si „te rog”. Urmatorul pas sunt bunele maniere, constientizandu-se impactul pe care empatia si respectul il au asupra celorlalti. Comportamentul nerespectuos este de fapt partea opusa a empatiei si a bunelor maniere.

5. Fii, la randul tau, respectuos

Una dintre cele mai mari greseli pe care le poti face atunci cand corectezi comportamentul lipsit de respect al copilului, este sa fii, la randul tau, nerespectuos. Daca tipi, bruschezi copilul sau ii adresezi cuvinte jignitoare, n-ai rezolvat nimic, ba mai mult, i-ai aratat ca e OK sa nu respecti cand esti nervos. Atunci cand are loc un incident, atrage-i atentia copilului calm, spune-i pe un ton normal care iti sunt asteptarile de la el si seteaza consecintele, daca crezi ca este cazul.

 6. Seteaza asteptari realiste de la copilul tau

Nu iti seta asteptari foarte mari din partea copilului. Daca, de exemplu, stii ca lui nu-i place sa calatoreasca cu masina, nu planui o vacanta in care sa calatoriti cu automobilul. Daca lui nu-i place aglomeratia, nu-i organiza o petrecere cu 50 de copii. Procedand astfel, ai creat deja un mediu propice unor dispute. Ceea ce poti face este sa trimiti copilului mesaje de preventie in care sa-i povestesti ce urmeaza sa se intample. De exemplu, daca vrei sa mergeti cu totii la restaurant, ii spui ce se petrece, ce asteptari ai de la el, cum ar trebui sa se comporte intr-un restaurant si ce consecinte vor urma daca nu respecta acele limite setate. Daca la finalul cinei la restaurant totul a mers ca pe roate, lauda-ti copilul pentru asta. Daca nu, ai grija sa te tii de promisiunea consecintelor.

7. Nu o lua personal

Indiferent de ceea ce face sau ceea ce spune copilul tau, nu o lua personal. Si nu compara comportamentul copilului tau cu al vecinului sau al verisoarei X. De cele mai multe ori, atunci cand nu gasesc mijloace eficace de a gestiona situatia, parintii simt ca pierd controlul si au tendinta sa exagereze (sau, dimpotriva, sa minimalizeze) situatia. Cand exagerezi, devii prea rigid, iar cand minimezezi, ignori comportamentul si-ti spui ca „e doar o faza trecatoare”. In niciuna dintre cele doua extreme nu-ti ajuti copilul sa invete sa-si gestioneze emotiile si sa fie respectuos.

 

Este foarte important ca discutiile despre respect, despre comportamentul civilizat si bunele maniere sa aiba loc intr-o atmosfera calma, calda si nu atunci cand nervii sunt intinsi la maximum si intr-o parte si in cealalta. Nu seta limite si consecinte cand esti furios. Atunci cand vorbesti cu copilul, asculta-l, afla ce l-a determinat sa aiba respectivul comportament. Fii obiectiv, poti incepe cu formula „Sa zicem ca am inregistrat pe camera video totul si acum ne uitam la ea. Ce ai vedea?”. Este o oportunitate sa-ti lasi copilul sa deruleze filmul evenimentelor si sa-si dea seama ce ar fi putut face diferit.

Categories: Sfatul Medicului

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*