Academicianul Mircea Malita, Diploma de excelenta pentru contributii aduse invatamantului

Academicianul Mircea Malita, Diploma de excelenta pentru contributii aduse invatamantului

Academicianul Mircea Malita a primit, joi, Diploma de excelenta pentru contributiile deosebite aduse invatamantului romanesc, din partea Ministerului Educatiei Nationale.

Diploma i-a fost oferita de ministrul Educatiei, Remus Pricopie. La festivitate a fost prezent si ministrul delegat pentru Cercetare, Mihnea Costoiu, se arata intr-un comunicat remis presei.

Academicianul Mircea Malita a fost ministru al Invatamantului in perioada februarie 1970 – octombrie 1972. De profesie matematician, Mircea Malita a fost recunoscut in lumea academica, dar si in cea a diplomatiei, unde s-a facut remarcat prin activitatea sa de ambasador al Romaniei in SUA si Elvetia.

Ministrul Remus Pricopie a punctat noutatile pe care Mircea Malita le-a adus in timpul mandatului sau.

Astfel, academicianul este cel care a permis infiintarea claselor de limbi straine, precum cele de rusa, germana, franceza si engleza, dar si a liceelor de informatica si a catedrelor de informatica din facultati.

De asemenea, in mandatul sau, s-a infiintat la Bucuresti Centrul European de Invatamant Superior pe langa UNESCO. Un fapt inedit pentru acea perioada, ministrul Malita a initiat primul mare seminar international in domeniul prospectologiei, „Science of Future”, care s-a desfasurat in Romania.

La randul sau, Mircea Malita a vorbit despre importanta construirii politicilor publice pentru binele comun, subliniind ca, inainte de toate, rolul fundamental al educatiei este acela de a crea cetateni. De asemenea, domnia sa a marturisit ca s-a ghidat in mandatul sau avand in minte personalitatea remarcabila a lui Spiru Haret care „a fost un noroc pentru invatamantul romanesc”.

 

Categories: Stiri din educație

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*