Acord între Ministerul Educaţiei şi sindicate. Ce se va întâmpla cu învăţătorii şi educatorii trimişi să facă facultate

Acord între Ministerul Educaţiei şi sindicate. Ce se va întâmpla cu învăţătorii şi educatorii trimişi să facă facultate

Ministerul Educaţiei şi sindicatele din mediul preuniversitar au căzut de acord, luni seară, asupra modificării Legii Educaţiei Naţionale (Legea 1/2011), astfel încât cei 40.000 de învăţători şi educatori care ar fi trebuit să urmeze o facultate în următorii şase ani să rămână în sistem fără a fi nevoiţi să meargă la cursuri.

Potrivit acordului dintre cele două părţi funcţiile didactice prevăzute de învăţător şi educator vor fi prevăzute în continuare de legea educaţiei.

Documentul precizează că situaţia actuală a 39.730 de învăţători/învăţătoare şi educatori/educatoare dascălilor de la învăţământul primar a fost dată de articolul art. 247 din legea educaţiei, prin care aceştia se aflau în situaţia de a nu mai putea fi menţinuţi în sistem.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi sindicaliştii spun că OUG nr. 92/2012, dată de fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu, reintroduce funcţiile didactice de educatori/educatoare şi învăţători/învăţătoare, reparând astfel o discriminare produsă de Legea nr. 1/2011 şi evitând crearea dezordinii în sistemul de învăţământ.

Sindicatele şi Ministerul Educaţiei au „agreat” mai multe puncte de vedere şi direcţii de acţiune, astfel încât situaţia învăţătorilor să fie clarificată.

Unul din punctele acordului arată că,  „în sesiunea parlamentară în curs, se va susţine menţinerea, în Legea nr. 1/2011, a funcţiilor didactice de educator/educatoare şi învăţător/învăţătoare, pentru cei care se află în prezent în sistem, fără alte condiţionalităţi”.

Acelaşi document arată că atât sindicatele, cât şi Ministerul Educaţiei vor  solicita Parlamentului României să revizuiască art. 248 al Legii 1/2011pentru a se reglementa situaţia tuturor cadrelor didactice aflate sub incidenţa prevederilor acestui articol.

 

Categories: Stiri din educație

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*