Ambasadorul Franței la București: România are un sistem de educație extrem de performant. Problema e că elevii abandonează școala

Ambasadorul Franței la București: România are un sistem de educație extrem de performant. Problema e că elevii abandonează școala

Ambasadorul Franţei, Philippe Gustin, consideră că sistemul de educație din România este unul extrem de performant, în special pentru crearea elitelor. Problema este însă rata mare a abandonului școlar, motiv pentru care a propus Guvernului un proiect alternativpentru sprijinirea populației rome și limitarea fenomenului, potrivit Mediafax.ro.

Ambasadorul Franţei în România, Philippe Gustin, a făcut această declarație marți, la Târgu Mureș, în timp ce comenta afirmaţiile ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu, referitoare la ineficiența repatrierilor voluntare ale romilor din Franța.

„Am lucrat cu doamna Câmpeanu şi am încetat de la 1 ianuarie această măsură. Noi am închis această măsură împreună cu doamna Câmpeanu şi Guvernul român şi am propus un proiect alternativ – am fost şi la Mehedinţi şi Craiova – de a sprijini populaţia romă care vrea să revină în România. Îmi permit un scurt mesaj: România nu este o ţară subdezvoltată în termeni de educaţie. Aveţi un sistem educativ care este extrem de performant, în special pentru crearea elitelor, din păcate aţi pierdut un milion de elevi. În turul meu prin România vizitez aceste şcoli. Am fost profesor şi văd şcoli care permit sprijinirea elevilor. Problema nu este şcolarizarea copiilor, pentru că sistemul românesc oferă locuri în şcoli. Problema este că elevii pleacă, abandonează şcoala, pleacă de la şcoală. Şi noi am avut asemenea dificultăţi în Franţa, am avut elevi care abandonau şcoala. Aşa că munca pe care o facem în România, cu diferite asociaţii, este de a le oferi sprijin pentru a evita abandonul şcolar”, a spus Philippe Gustin, citat de Mediafax.

Franța finanțează o cantină școlară la Câmpia Turzii

Ambasadorul a menţionat că Franţa finanţează, la Câmpia Turzii, un proiect de înfiinţare a unei cantine în apropierea şcolii, el subliniind că este nevoie de „un program integrat” care să limiteze abandonul şcolar.

„Dacă un elev nu poate să mănânce la şcoală, noi propunem înfiinţarea unei cantine în apropierea şcolii, pentru a putea mânca la amiază, iar părinţii au posibilitatea de a alege să-i trimită acolo şi să-i ţină la şcoală. De exemplu, finanţăm un proiect la Câmpia Turzii, o cantină, şi avem bune rezultate în ceea ce priveşte frecventarea şcolii de către elevi. Trebuie pus în practică un program integrat, împreună cu şcoala, cu educaţia părinţilor, cantina, grupuri sanitare, astfel încât ceea ce conduce la abandonul şcolar să fie limitat. Pe acest subiect lucrăm împreună cu doamna Câmpeanu şi colaboratorii ei”, a arătat el.

Ambasadorul Franţei se întâlneşte, în această săptămână, cu reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai mediului economic, cultural şi educativ din judeţele Mureş, Harghita, Bacău, Vrancea, Brăila şi Ialomiţa.

Categories: Stiri din educație

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*