Andronescu: Clasa pregatitoare ramane prima etapa a invatamantului obligatoriu

Andronescu: Clasa pregatitoare ramane prima etapa a invatamantului obligatoriu

Clasa pregatitoare va ramane ca primul an al invatamantului obligatoriu, iar la nivel national se va face un sondaj in randul parintilor, pentru a se stabili daca aceasta va functiona in gradinite sau in scoli, a declarat, vineri, la Arad, ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu.

Ministrul Educatiei a precizat ca la Craiova a fost efectuat deja un sondaj in randul parintilor care au copii in grupa mare si in clasa pregatitoare.

„Vom face o analiza si vom incerca sa avem un dialog si cu parintii. La nivelul orasului Craiova s-a facut un sondaj, chiar au fost intrebati toti parintii care au acum copii in grupa mare si parintii elevilor din clasa pregatitoare, iar 98 la suta au optat pentru gradinita. Poate nu va fi acest procent in toata tara”, a declarat Ecaterina Andronescu.

Andronescu: Avem 8.700 de clase pregatitoare, desi estimam 6.000

Ministrul Educatiei a mai declarat ca este cert faptul „ca cei care sunt acum in clasa pregatitoare vor merge mai departe cu acelasi invatator si in acelasi loc”.

„Ceea ce este sigur este ca aceasta clasa pregatitoare va ramane ca prima etapa in invatamantul obligatoriu, ca primul an al invatamantului obligatoriu. Daca se va desfasura in gradinita sau in scoala asta nu conteaza si nu afecteaza cadrele didactice”, a declarat Ecaterina Andronescu.

Ponta: Clasa pregatitoare a lui Funeriu este o harababura si o prostie

De asemenea, ministrul a mai afirmat ca trebuie schimbat si modul in care se inscriu copiii in clasa pregatitoare.

„Dupa opinia mea, sa nu-i dai dreptul parintelui sa aleaga scoala pe care o considera cea mai potrivita pentru copilul lui mi se pare ca nu este un lucru potrivit si lucrul acesta trebuie sa-l corectam”, a spus Andronescu.

Ministrul a mai afirmat la Arad ca sunt „inconveniente” in privinta introducerii clasei pregatitoare.

„Circa 6.000 de elevi invata in spatii inadecvate, sali de sport transformate in sali de curs, laboratoarele scolilor transformate in sali de curs, uneori si cancelariile, alte spatii improvizate. Vreo 3.000 de elevi din clasele mari, a XI-a si a XII-a, invata si ei in spatii inadecvate, sa faca loc celor mici. Un alt exemplu, in curtea scolii care are si copii de 5-6 ani si elevi de 16, 17, 18 ani nu-i tocmai o situatie fericita aceasta asociere intre varste atat de diferite. Pe de alta parte, nu toate scolile au reusit sa-si adapteze grupurile sanitare si chiuvetele pentru aceasta grupa de varsta. Deci, sunt foarte multe lucruri de luat in consideratie”, a mai spus Andronescu.

Ecaterina Andronescu a fost prezenta, vineri, la Arad, unde a participat la manifestari dedicate implinirii a 200 de ani de la infiintarea Preparandiei, prima scoala pedagogica din Transilvania.

 

Categories: Stiri din educație

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*