Andronescu: Din toamnă, vom avea program de master pentru cei care vor lucra la cel mai mare laser.

Andronescu: Din toamnă, vom avea program de master pentru cei care vor lucra la cel mai mare laser.

Ministerul Educaţiei va aproba, din toamna lui 2013, organizarea unui program de master pentru specialiştii care vor lucra la proiectul celui mai mare laser care va fi construit în România, în cadrul proiectului Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP), potrivit Mediafax.

Anunţul a fost făcut, miercuri, de ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, cu ocazia semnării contractului de finanţare a Proiectului Major Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) de către Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH), în calitate de beneficiar, şi Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), în calitate de organism intermediar şi autoritate contractantă.

Proiectul va fi implementat în cadrul Programului Operaţional „Creşterea Competitivităţii Economice”, Axa 2 cercetare-dezvoltare şi inovare, şi va fi finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Comisia Europeană (CE) a aprobat proiectul în integralitatea sa şi a acordat, pentru exerciţiul financiar 2007-2013, 180 milioane de euro, necesari primei faze a implementării acestuia.

Pentru acest proiect, CE va aloca, în total, 356 milioane de euro, iar Guvernul României, 17 la sută din această sumă, a precizat ministrul Educaţiei.

Proiectul constă înconstrucţia unui Centru de Cercetări European, având ca echipamente majore un sistem de lasere de mare putere şi un sistem fascicul gamma de mare intensitate, echipamente care ar urma să fie cele mai performante din lume.

Preşedintele ANT, Tudor Priescaru, a spus că, prin acest proiect, cercetarea din România intră în sfera de excelenţă exclusivă europeană. „Sperăm ca, pe lângă cercetătorii noştri, să atragem şi cercetători străni, ca să putem crea şi alte centre de cercetare, cum ar fi Centrul Delta Dunării”, a mai spus Prisecaru, care a precizat că a fost finalizată licitaţia pentru demararea lucrărilor.

La rândul său, prof. Nicolae Victor Zamfir, director general IFIN-HH şi cordonator al proiectului privind laserul, a explicat etapele pe care le-a parcurs această iniţiativă din 2006 şi până în prezent, perioada 2010-2012 fiind a treia etapă. „Din avansul dat de CE, de 180 de milioane de euro, va fi construită clădirea şi va fi realizată echiparea cu cel mai mare laser de mare putere şi cu fasciculul gamma de mare intensitate, iar din 2015 vom trece la implementarea părţii experimentale”, a explicat Zamfir.

 

Categories: Stiri din educație

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*