Bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale a fost adoptat

Bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale a fost adoptat

 Comisiile de buget reunite Parlamentului au aprobat un raport favorabil cu amendamente la proiectul privind bugetul alocat pentru anul 2013 Ministerului Educaţiei Naţionale.

Bugetul este mai mare decât cel din anul 2012. Sigur, nu este un buget cu mult mai mare, dar acoperă toate cheltuielile de personal, toate tipurile de ajutoare pentru elevi şi studenţi, bursele, alocaţiile pentru transport şi cămine. În buget sunt investiţii care se ridică la un nivel mai mare decât anul trecut. De asemenea, bugetul va asigura şi dezvoltarea pentru anii viitori. Sunt optimist când vorbesc de bugetul anului 2013 pentru că avem fonduri structurale neangajate. În 2013, capacitatea de absorbţie pe fonduri structurale va fi mult mai mare’, a spus Pricopie.

În ce priveşte proiectele pe care Ministerul le are în vedere, Remus Pricopie s-a referit la intenţia de a construi 230 de grădiniţe noi sau extensii la grădiniţele existente.

‘Este adevărat că unul din cinci copii cu vârsta cuprinsă între 3-6 ani nu se află în grădiniţă. Nu este obligatoriu, dar este recomandat să se afle în grădiniţă. În momentul de faţă sunt deja pregătite documentele pentru construcţia a 230 de grădiniţe noi sau extensii ale unor grădiniţe existente. Este un proiect cu finanţare externă. Noi ţinem legătura cu autorităţile locale, care sunt responsabile de grădiniţe’, a spus ministrul.

Remus Pricopie a mai arătat că, în funcţie de necesităţi şi de finanţare, Ministerul doreşte să rezolve şi problema transportului elevilor.

Astfel, au fost aprobate propuneri de realocări de fonduri în cadrul Ministerului pentru un laborator de cercetare din judeţul Tulcea (2.750 mii lei), precum şi introducerea la Capitolul – Alte cheltuieli asimilate investiţiilor – sumele aferente investiţiilor din fonduri externe rambursabile (34.350 mii lei) şi cele care vizează programele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile (148.727 mii lei) şi proiecte cu finanţare externă nerambursabile (452.820 mii lei).

De asemenea, a mai fost votat favorabil un alt amendament care prevedea redistribuirea unor fonduri către Studioul de teatru al Universităţii Naţionale Teatrale I.L.Caragiale din Capitală în suma de 1.500 mii lei (din care 500 mii lei de la bugetul de stat şi 1.000 de lei din venituri proprii).

Ministerul Educaţiei Naţionale solicită pentru anul 2013 un buget de 8,5 miliarde lei, în creştere cu 6,59% faţă de execuţia preliminată pe 2012, care a fost de 7,97 miliarde lei, potrivit proiectului de buget pentru anul în curs publicat luni pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Pentru cheltuieli curente vor fi alocate 7,99 miliarde lei, în creştere cu 8,64% faţă de execuţia preliminată de anul trecut, din care cheltuieli de personal 1,12 miliarde lei (în creştere cu 4,19%), iar pentru bunuri şi servicii – 883 milioane lei, mai mult cu 14,34%. La fondul aferent plăţii cu ora (Titlul I) se prevede suma de 20,73 milioane lei, în creştere cu 20,18%.

Sunt prevăzuţi bani în plus şi în ceea ce priveşte pregătirea profesională – de la 3,78 milioane în execuţia preliminată pe 2012, la 3,9 milioane lei, în propunerea pentru anul în curs.

În ceea ce priveşte proiectele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile postaderare se prevede în proiectul menţionat o creştere de 282,93% de la 220 milioane lei în 2012 la 843 milioane lei în acest an.

 

 

Categories: Stiri din educație

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*