Comisia Europeană a aprobat finanţarea construirii unui centru de cercetare ştiinţifică de vârf în România

Comisia Europeană a aprobat finanţarea construirii unui centru de cercetare ştiinţifică de vârf în România

Comisia Europeană a aprobat suma de 180 milioane EUR pentru Centrul de Cercetări Ştiinţifice Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) ce va fi construit în România, pe Platforma de Fizică de la București-Măgurele.
Comisarul European pentru politica regională, Johannes Hahn, a afirmat în legătură cu această decizie: „Acesta este exact tipul de proiect pe care dorim să îl vedem mai des în viitor. El are menirea de a impulsiona cercetarea științifică și inovarea. Vrem să lansăm mai multe astfel de proiecte în viitor, cu o evidentă valoare adăugată, pentru a ne asigura că fiecare euro este cheltuit în mod inteligent„.
Proiectul va avea rolul unei platforme paneuropene ce va cuprinde discipline științifice și domenii inovatoare cum sunt fizica fundamentală, fizica nucleară, astrofizica, știnţele materialelor şi ştiinţele vieţii. Platforma reprezintă calea sigură a integrării învățământului superior și cercetării în Spațiul European al cercetării științifice de vârf și de avangardă. ELI-NP este parte a proiectului Extreme Light Infrastructure, unul dintre proiectele de infrastructură de cercetare de maximă prioritate pentru Uniunea Europeană.
Implementarea proiectului presupune constituirea unui consorțiu format din reprezentanții Republicii Cehe, Ungariei și României pentru realizarea unei rețele  paneuropene multidisciplinare consacrată cercetărilor științifice și tehnologiilor de vârf. Decizia Comisiei Europene este de o importanță majoră pentru cercetarea științifică și pentru mediul academic din România.
Costul total al proiectului finanțat de Comisia Europeană este de 356 milioane EUR din care prima fază a proiectului se ridică la valoarea de 180 de milioane de EUR, aprobată în prezent.
Ne punem speranțe foarte mari în proiectul ELI-NP. Prin intermediul acestuia România are ocazia de a se plasa ferm pe harta cercetării europene, de a păstra în țară lucrători cu specializare foarte înaltă, inversând fenomenul «exodului creierelor» și atrăgând noi societăți în regiune„, a mai declarat Comisarul European Johannes Hahn. Exprimându-ne acordul cu afirmația de mai sus a domnului Johannes Hahn, asigurăm Comisia Europeană nu numai de determinarea noastră de a realiza la cotele așteptate acest proiect, dar și de faptul că apreciem hotărârea Comisiei prin care României i se acordă o mare șansă pentru generația de azi și de mâine a cercetătorilor români capabili de performanță.

Sursa: edu.ro

Categories: Stiri din educație

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*