Cum să îngrijești corect dinții de lapte ai copilului tău

Cum să îngrijești corect dinții de lapte ai copilului tău

Cum să ne învățăm copilul să se spele pe dinți, care este tehnica corectă de periaj, când ar trebui făcut primul control la dentist și cât de importanți sunt dinții de lapte aflăm de la Daniela Zaharia, medic specialist ortodonție și ortopedie dento-facială.

Igiena orală trebuie să înceapă încă de la naștere. Cu ajutorul unei comprese sterile înfașurate pe deget, mămica ar trebui să curețe cu blândețe gingiile și limba bebelușului. Odată cu apariția primilor dințișori ar trebui să începă periajul dentar. Există periuțe tip degetar, din silicon, cu care se poate face un periaj blând. Când deja au erupt mai multi dintișori trebuie să folosim periuțe dedicate grupei de vârstă la care se afla copilul, pe ambalajul periuțelor pentru copii fiind marcată vârsta pentru care sunt potrivite. La fel se întâmpă și cu pasta de dinți. Pasta de dinți este bine sa fie cu fluor și să fie folosită în cantitate foarte mică (cât un bob mic de mazăre) pentru că bebelușii și copiii mici nu știu să-și clătească gurița.

Este foarte important să se facă un bun periaj înainte de somnul de seară si să nu dăm copiilor lichide îndulcite în biberon la culcare sau peste noapte. Contactul prelungit al acestora cu dințișorii duce la apariția asa numitei ”carii de biberon”, care distruge în primul rand dinții de sus din față. Cel mai bine este, dacă se poate, să nu mai existe mese de noapte spre vârsta de un anișor.

Tehnica corectă de periaj

Pe măsură ce micuțul nostru crește, îi vom fi un bun exemplu de comportament și pentru diversele obiceiuri, sănătoase (sau nu), de alimentație si igienă. Ce va vedea la noi asta va face și el. Și cu igiena dentară este la fel. Îi putem lua pe copii cu noi la baie când ne spălăm noi pe dinți și apoi să-i spălăm si pe ei. Pe măsură ce cresc și capătă mai multa siguranță și manualitate,  trebuie să-i încurajăm să se spele singurei pe dinți, iar apoi să completăm noi periajul pentru a fi siguri că este corect făcut. Trebuie periate toate suprafețele dințișorilor cu mișcări verticale, de la gingie către dinte, iar pe suprafețele masticatorii ale măseluțelor (cele care, împreună cu dinții de pe maxilarul opus sărâmă alimentele) se folosesc mișcări circulare. Copiii ar trebui să se spele de două-trei ori pe zip e dințișori.

Prima vizită la dentist

Începând cu vârsta de 3 ani, este recomandat să se facă și primul control la dentist. Chiar dacă micuțul nostru nu pare să aibă nicio problemă, este bine să fie văzut de medicul dentist. Vizita este cu atât mai placută dacă nu este necesară nicio intervenție și se face doar familiarizarea cu cabinetul și cu medicul.

Cu această ocazie, părintele primește informații despre cum trebuie să facă o igienizare corecta a dințișorilor, se evaluează necesitatea unor tratamente de prevenire a cariilor (periaj profesional, fluorizare etc.). Încă de la o vârstă mică se pot depista unele anomalii dentomaxilare care pot să necesite tratament ortodontic înainte de apariția dinților definitivi.

De ce sunt importanți dinții de lapte

Dinții de lapte nu trebuie să fie neglijați pe motiv că oricum vor cădea. Prezența lor până la vârsta la care cad în mod firesc, este foarte importantă pentru dezvoltarea normală a oaselor maxilare, pentru ca dinții definitivi să găsească spațiu unde să poată erupe, pentru ca micuțul să poată să manânce bine, să fie sănătos și să zâmbească frumos.

Daniela Zaharia, medic specialist ortodonție și ortopedie dento-facială

Clinica Dental AS, șos. Nicolae Titulescu, nr. 1, telefon 0216531752

 

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*