Finlanda acordă sprijin României în domeniul educaţiei

Finlanda acordă sprijin României în domeniul educaţiei

Ministerul român al educaţiei a cerut sprijinul Finlandei în reformarea sistemului de învăţământ, Finlanda fiind cunoscută pentru performanţa sistemului educaţional.

Ministerul român al educaţiei a cerut sprijinul Finlandei în reformarea sistemului educaţional în condiţiile în care această ţară are unul dintre cele mai performante sisteme din lume.

În prezentarea pe care a făcut-o ambasadorul Finlandei, Ulla Vaisto, statul şi sectorul privat cooperează pentru îmbunătăţirea sistemului educaţional, iar unul dintre secrete este continuitatea reformelor.

„Nu este un lucru bun să aibă loc schimbări de politici la fiecare doi, trei sau patru ani, este clar. Deci este nevoie de un consens politic, dacă se doresc reforme durabile şi rezultate fructuoase.

„Este nevoie de un consens larg, o voinţă politică largă, şi apoi programul trebuie implementat şi continuată implementarea lui. Noi, în Finlanda, am început reforma educaţională acum 40 de ani, dar mereu căutăm metode să îmbunătăţim sistemul educaţional”, a afirmat Ulla Vaisto.

Potrivit ambasadorului, cadrele didactice finlandeze sunt foarte bine pregătite şi foarte respectate.

O îmbunătăţire a sistemului educaţional este un câştig pentru toată lumea, a mai spus aceasta.

În Finlanda, şcoala începe la şapte ani, iar educaţia de bază durează până la împlinirea vârstei de 16 ani.

Apoi, elevii aleg dacă merg spre şcoli vocaţionale sau universităţi. Grădiniţa nu este obligatorie, însă majoritatea copiilor urmează şi acest lucru.

Categories: Stiri din educație

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*