Mai mult sport în şcoli. Varianta în care învăţătoarea şi copiii fac mişcare în sala de clasă în care învaţă română

Mai mult sport în şcoli. Varianta în care învăţătoarea şi copiii fac mişcare în sala de clasă în care învaţă română

Elevii de la clasele I şi a II-a  vor avea două ore de ”Educaţie fizică” şi alte două ore de ”Muzică şi mişcare”, iar cei de la clasele a III-a şi a IV-a vor avea în total trei ore de sport, două ore de ”Educaţie fizică” şi una de ”Joc şi mişcare”.

Marţi este ultima zi în care profesorii şi părinţii pot face observaţii cu privire la această propunere a Ministerului Educaţiei, al cărei scop este ca elevii din ciclul primar să facă mai multă mişcare.

În ce condiţii se vor desfăşura, însă, aceste ore şi cum e mai bine pentru copii să facă mişcare? În timp ce oficialii de la Educaţie spun că orele de mişcare se vor face la clasă, inspectorii şi învăţătorii arată că ar trebui făcute în săli diferite.

Stelian Fedorca, secretar de stat pentru învăţământul preuniversitar, a declarat pentru gândul că orele de sport şi mişcare de la clasele primare pe care le propune Ministerul Educaţiei prin noile planuri cadru le vor fi făcute de învăţători.

„Aceste ore de joc şi mişcare erau şi până acum, dar alegeau dacă le făceau sau nu. Unii le făceau, alţii deloc. Aşa că acum propunem să le facă toată lumea. Orele de mişcare vor fi făcute de învăţătoare. Le vor face în sala de curs sau afară când e vremea frumoasă”, a spus Fedorca.

Secretarul de stat a declarat că sunt discuţii ca numărul orelor de sport să fie extinse şi la gimnaziu.

„Acest lucru va fi analizat astfel încât elevii să facă cât mai multă mişcare, pentru că ocupăm primele locuri la obezitate”, a spus Fedorca.

Învăţătorii: Să nu tăiem din orele de română

De cealaltă parte, învăţătorii spun că orele de mişcare sunt binevenite, numai că n-ar vrea să fie tăiate alte ore, precum cele de limba română.

„Nu vrem să tăiem din orele de limba română şi să le dăm la sport. Ne este teamă să rămână mai puţine ore de română, dar filosofia celorlalte ore să rămână la fel. Noi propunem construirea tuturor celorlalte programe pornind de la ideea că, la toate celelalte discipline, formarea unui limbaj de specialitate corect în limba română”, a  spus  Viorel Dolha, preşedintele Asociaţiei Învăţătorilor din România.

Reprezentantul învăţătorilor susţine că şcolile au nevoie de mai multe săli de sport pentru orele elevilor, dar jocurile şi mişcarea se pot face, la o adică, şi în sălile de clasă.

În schimb, inspectorii şcolari spun că cel mai bine ar fi ca orele de mişcare şi sport să fie făcute într-o altă clasă şi nu în aceeaşi clasă.

„Având în vedere că legea educaţiei prevede ca orele de limbi moderne, religia şi educaţia fizică să fie efectuate de profesori de specialitate, atunci aceste ore ar trebui făcute în alte săli. Nu ştiu dacă ar fi recomandat ca cei mici să facă mişcare în aceeaşi clasă. Ar trebui să fie alt spaţiu în care să se poată organiza aceste ore. Dar, la acest moment, nu avem garanţia că aşa se va întâmpla”, a spus Riana Bucur, inspector şcolar general la Braşov.

Cornel Petroman, inspectorul general de la Timiş, consideră că orele de mişcare le pot face şi învăţătorii, care au mai făcut acest lucru şi înainte,  dar subliniază că nu există nicio garanţie că vor avea aceeaşi calitate precum orele ţinute de profesori de specialitate.

”Orele de sport nu se pot face decât în sălile de sport. Dar dacă e vorba de mişcare şi muzică se poate face şi în sala de clasă. Trebuie să vedem cum le facem, vom discuta cu toată lumea”, a spus Cornel Petroman, inspectorul general de la Timiş.

El a spus că, cel mai probabil, se vor tăia din orele de matematică şi română pentru orele de mişcare în plus.

”De la începutul anului şcolar nu se puteau ţine atâtea ore, pentru că s-ar fi ajuns la 22 de ore pe săptămână. Dar dacă se scot două ore, una de matematică şi alta de română, atunci se pot introduce orele de mişcare”, a spus Petroman.

Elevii: e nevoie de săli de sport

La rândul lor,  reprezentanţii elevilor susţin introducerea mai multor ore de sport în programa şcolară a elevilor din ciclul primar, dar spun că, pentru ca orele să se desfăşoare în condiţii optime, trebuie făcute investiţii în bazele sportive din şcoli.

Liderii elevilor arată că unităţile de învăţământ trebuie să deţină baze sportive dotate corespunzător şi spaţii exterioare în perimetrul şcolii pentru ca elevii să facă mişcare în aer liber.

Pe de altă parte, şi sindicaliştii din Educaţie spun că, pentru mărirea numărului orelor de sport în şcoli, sunt necesare mai multe săli de sport.

„În ţările civilizate, sălile de sport sunt dotate şi cu bazine de înot, astfel ca elevii să poată avea cât mai multe activităţi sportive. Aşa este normal să fie şi în România”, consideră Simion Hancescu,  preşedintele FSLI, care se întreabă, retoric, unde vor face copiii patru ore de sport pe săptămână în timpul iernii.

“Guvernul ar trebui să ia în calcul faptul că peste o treime dintre elevi <<apelează>> la metoda scutirilor medicale pentru sport şi să analizeze de ce recurg copiii la această metodă, de ce fug de sport”, a adăugat Simion Hancescu.

Categories: Stiri din educație

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*