Ministrul Educației: Părinții vor putea dona bani direct în conturile școlilor

Ministrul Educației: Părinții vor putea dona bani direct în conturile școlilor

Ministrul Educației, Remus Pricopie, vrea să oficializeze fondul clasei și spune că le va da părinților posibilitatea să doneze bani direct în conturile școlilor. Invitat la GÂNDUL LIVEministrul a declarat că lucrează la un mecanism care să crească veniturile școlilor prin intermediul donațiilor. Astfel oricine dorește să susțină o instituție de învățământ va putea vira o sumă de bani în contul acesteia, începând de cel târziu de anul viitor, susține Pricopie.

De asemenea, ministrul a mai spus că vrea să extindă şi la instituţiile de învăţământ din România sistemul de donare a 2% din impozitul pe profit existent pentru organizaţii neguvernamentale. „Eu mă gândesc la donaţii de mai mult de 2% din impozit, dar mai întâi trebuie să definim mecanismul prin care să se poată face acest lucru, pentru că acesta este un mecanism complex care nu ţine numai de decizia  Ministerului Educaţiei”, a spus Pricopie. Ministrul a spus că, în acest fel, fondul clasei va fi scos „la suprafaţă”.

„Consider că este absolut OK ca un părinte, dacă vrea, să contribuie cu o anumită sumă la şcoală să o poată face într-un mod legal şi să o facă într-un cont al şcolii. În momentul de faţă, conturile şcolii sunt de fapt la primărie. Prin urmare, acea contribuţie de 2% din impozitul pe venit nu poate fi donată la şcoală. Am discutat cu Asociaţia Părinţilor şi cu specialiştii de la Ministerul Finanţelor şi încercăm să identificăm un mecanism prin care în  fiecare şcoală în parte să existe un cont special, un cont transparent prin care părinţii, profesorii sau cei care contribuie la acest cont să poată să obţină informaţii despre bani”, a precizat ministrul.

Noul sistem va avea la bază mai multe reguli foarte clare, a subliniat Pricopie, la GÂNDUL LIVE.

„Cu reguli  foarte clare, acest cont să fie auditat anual, iar părinţii şi şcoala să decidă ceea ce consideră că trebuie se facă cu aceşti bani. Toate statele pe care noi le dăm ca exemplu că au o educaţie solidă au o contribuţie privată în zona educaţiei, iar privat înseamnă acest fond „economics of education””, a spus Remus Pricopie.

Ministrul a spus că procedurile pentru crearea conturilor şcolii sunt destul de înaintate, iar cel mai devreme vor fi puse în practică în anul şcolar următor.

„Eu cred că acest mecanism va fi definitivat pe parcursul acestui an, şi, dacă nu în septembrie următor, el va fi funcţional cel mai târziu de anul viitor. Vom vedea ce sume vom reuşi să colectăm. Dar nu este Ministerul sau directorul şcolii în măsură să decidă ce o să se facă cu aceşti bani”, a precizat ministrul.

Categories: Stiri din educație

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*