Prima şcoală verde: o clădire veche de 100 de ani dintr-un sat din Alba va fi reconstruită ecologic

Prima şcoală verde: o clădire veche de 100 de ani dintr-un sat din Alba va fi reconstruită ecologic

Elevii din comuna Câlnic, judeţul Alba, învaţă acum într-o clădire construită în 1900, nerenovată vreodată. Prin proiectul lor de ecologizare a Cetăţii din Câlnic, parte din patrimoniul UNESCO, ce datează din secolul XVII, ei au câştigat competiţia organizată de Consiliul Român pentru Clădiri Verzi, prin care şcoala lor va fi prima şcoală 100% ecologică, cu girul Ministerului Educaţiei, informează Adevărul.

 Nu are apă curentă, nici aviz sanitar sau băi, iar instalaţiile şi clădirea cu totul sunt mai vechi de 100 de ani, retrocedată foştilor proprietari, dar răscumpărată de către autorităţile locale şi nerenovată niciodată.

Şcoala Gimnazială Câlnic, din judeţul Alba, va deveni însă în vară prima şcoală verde 100%, după ce elevii au câştigat cu un proiect de ecologizare a şcolii şi a Fortăreţei Medievale din comună, veche de câteva secole şi înscrisă în patrimoniul UNESCO, o competiţie organizată de Ministerul Educaţiei şi Romania Green Building Council (Consiliul Român pentru Clădiri Verzi – RoGBC).

Şcoala se află într-o situaţie cu adevărat delicată şi necesită introducerea apei curente, pentru a putea obţine avizul sanitar, izolarea termică, schimbarea geamurilor şi a uşilor din lemn, schimbarea instalaţiei electrice, construirea de băi, dar şi tencuirea şi zugrăvirea sălilor de clasă.

 

Categories: Stiri din educație

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*