Raport ONU: Populaţia României va cunoaşte una dintre cele mai mari scăderi din lume până în 2050

Raport ONU: Populaţia României va cunoaşte una dintre cele mai mari scăderi din lume până în 2050

Populaţia lumii va creşte de la 7,2 miliarde până la 8,1 miliarde în anul 2025 şi până la 9,6 miliarde de oameni, în anul 2050, arată un raport al ONU, dat publicităţii joi şi citat de Associated Press. Însă tot până atunci, populaţia României ar putea scădea cu peste 15%, în aceeaşi situaţie aflându-se şi Republica Moldova, Bulgaria, Croaţia, Serbia, Rusia, Ucraina,  Belarus, Georgia, Lituania, Letonia, dar şi Cuba. Aceasta este cea mai mare scădere de populaţie din lume, în condiţiile în care numărul locuitorilor Europei se va diminua cu 14%, iar numărul celor din Africa va creşte de la 1,1 miliarde la 2,4 miliarde.

Potrivit previziunilor ONU, în jurul anului 2028, populaţia Indiei o va depăşi pe cea a Chinei. În acel an, ambele ţări vor avea circa 1,45 miliarde de locuitori, însă specialiştii se aşteaptă ca populaţia Indiei să crească ulterior  la 1,6 miliarde şi să scadă uşor, la 1,5 miliarde, până în anul 2100. De cealaltă parte, populaţia Chinei ar putea ajunge în 2100 la 1,1 miliarde de locuitori. Până în 2050, nigerienii ar urma să fie mai numeroşi decât americanii şii-ar putea ajunge din urmă pe chinezi până la sfârşitul secolului. La nivel global, speranţa de viaţă ar urma să ajungă la 76 de ani în perioada 2045-2050.

John Wilmoth, directorul Departamentului de Demografie al ONU, spune că cifrele nu sunt neapărat alarmante, însă există motive de îngrijorare în ţările aflate la extreme, mai exact în cele sărace în care populaţia creşte mult prea rapid, sau în cele bogate în care populaţia îmbătrâneşte şi scade. ”Lumea are o mare experienţă în a face faţă creşterii rapide de populaţie. Populaţia lumii s-a dublat între 1960 şi 2000, dar tot atunci rezerva de hrană a crescut de peste două ori”, a adăugat Wilmoth.

 

 

Categories: Stiri din educație

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*