Se pregateste Bugetul – De ce Educatia ar trebui sa fie cheia cresterii competitivitatii

Se pregateste Bugetul – De ce Educatia ar trebui sa fie cheia cresterii competitivitatii

In conditiile in care accesul la resurse si tehnologii si finantare se „democratizeaza” la nivel mondial, competitivitatea unei tari depinde in masura tot mai mare de educatie.Este singurul factor de productie ce poate face diferenta intre succes si esec pe o piata tot mai concurentiala si care impune o eficienta sporita.

Romania continua sa se bazeze pe educatie, dar acest atu se erodeaza tot mai accentuat.

Indicele global de competitivitate GCI pentru perioada 2011 – 2012 plaseaza Romania pe locul 77 din 142 de state. Putin inaintea noastra figureaza Bulgaria (locul 74) si Croatia (locul 76), dar devansam Grecia si Serbia (locul 95).

Pe criterii, se observa ca numai patru dintre cele 12 luate in calcul ne imbunatatesc situatia. Dintre acestea, cel mai favorabil, dimensiunea pietei, nu este meritul nostru direct, iar la alti doi factori, educatia si sanatatea, prin care am putea compensa eficienta mai redusa din productie, coboram sistematic in clasament odata cu alocarile de fonduri cronic insuficiente.

Dincolo de problemele obiective cu care se confrunta bugetul statului, pentru importanta acordata invatamantului, este edificator faptul ca salariul unei invatatoare cu gradul didactic I si 25 de ani vechime reprezinta circa 80% din salariul mediu pe economie, iar cel al unei debutante coboara sub 50% din aceeasi medie pe economie. De altfel, nici profesorii de liceu cu vechime de 25 de ani nu reusesc sa treaca de pragul amintit.

Pana la urma, critic este sistemul cvasiinexistent de selectare, pretuire si pastrare a valorilor. Acesta face diferenta intre tarile pragmatice, orientate spre performanta, si tarile rispitoare tocmai prin economiile defectuos facute. Tari care nu inteleg ca valoarea adaugata mai mare in productie, singura cale pentru a face fata concurentei de tipul costurilor scazute, presupune o valoare investita mai mare in educatie.

Trebuie subliniata marea schimbare fata de anul trecut in partea superioara a acestui clasament pe care a reusit-o Finlanda. Aceasta tara a urcat de pe locul sapte pe locul patru, ca urmare, in principal, a pozitionarii pe primul loc la nivelul sistemului de invatamant. Dar si a respectului fata de competenta tradus in conditiile de munca si remunerarea cadrelor didactice.

Ori, in 2012, la fel ca si anul trecut, bugetul educatiei va echivala cu aproximativ 4% din PIB, mult sub cele sase procente votate in Parlament.

 

Categories: Stiri din educație

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*