Târgurile internaționale de carte din 2013

Târgurile internaționale de carte din 2013

Participarea României la târgurile internaționale de carte este asigurată de Institutul Cultural Român și de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național. În anul 2013, standurile naţionale de la târgurile internaţionale de carte de la Paris, Londra, Torino, Göteborg sunt organizate de ICR, iar cel de la Frankfurt am Main este organizat, prin tradiție, de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național.

În anul 2013, Institutul Cultural Român asigură participarea Romaniei ca țară invitată de onoare la Salon du Livre de la Paris (22-25 martie). Standul României, de 400 mp, va fi amplasat în centrul salonului, alături de cel organizat de France Télévisions. Lista oficială a invitaţilor la Salon du Livre 2013 de la Paris, la care România este țară invitată de onoare, cuprinde 27 de autori români. Selecția a fost operată în martie 2012 de Centrul Naţional al Cărţii din Franţa, cu consultarea Institutului Cultural Român. Pe lista invitaților figurează scriitorii: Gabriela Adameşteanu, Radu Aldulescu, Savatie Baştovoi, Mircea Cărtărescu, Petru Cimpoeşu, Florina Ilis, Dan Lungu, Norman Manea, Marius Daniel Popescu, Răzvan Rădulescu, Adina Rosetti, Bogdan Suceavă, Lucian Dan Teodorovici, Dumitru Ţepeneag, Eugen Uricaru şi Varujan Vosganian (prozatori), Ana Blandiana şi Doina Ioanid (poete), Nicoleta Esinencu, Alina Nelega, Matei Vişniec (dramaturgi), Lucian Boia, Gabriel Liiceanu, Andrei Oişteanu, Andrei Pleşu (eseiști), Ileana Surducan, Alex Tamba (autori de benzi desenate). Programul autorilor invitați va fi stabilit prin acordul organizatorilor români și francezi, iar costurile implicate vor fi împărțite egal între ICR și ReedExpo.

Ministerul Culturii și Patrimoniului Național va participa ca partener, calitate în care a invitat, la Salon du Livre, un număr de nouă autori români: Horia Bădescu, Gabriel Chifu, Riri Manor, Mircea Martin, Valentin Nicolau, Marta Petreu, Ioan Es. Pop, Eugen Simion, Dănuț Ungureanu. Institutul Cultural Român va avea, la Salon du Livre, următorii invitați: Constantin Abăluță, Nicolae Breban, Augustin Buzura, Al. Călinescu, Paul Cernat, Neagu Djuvara, Ioana Drăgan, Teodor Dună, Ileana Mălăncioiu, D.R. Popescu, Stelian Tănase. La Salon du Livre vor fi invitați autorii de cărți recunoscuți, rezidenți în Franța. Universitățile din România sunt invitate să participe cu producția lor editorială relevantă internațional, pe cheltuieli proprii.

Editurile din România sunt invitate să participe conform cooperărilor cu edituri franceze și în funcție de inițiative proprii.
Pe parcursul Salon du Livre vor fi organizate manifestări conexe (dezbateri, conferințe, expoziții, concerte, spectacole de teatru și proiecții cinematografice) pentru a oferi o imagine cât mai completă despre România. În parteneriat cu Radio Romania, ICR va amplasa la standul României un studiou de radio. Totodată, în cadrul unui parteneriat ICR-TV5, vor fi organizate două emisiuni de cate o oră despre România în lunile februarie și martie. Institutul Cultural Roman va încheia în ziua deschiderii Salonului Cărții de la Paris un acord global de cooperare cu Institutul Francez. Anul acesta, Salon du Livre de la Paris va fi inaugurat de președintele François Hollande. România investește în participarea la Salon du Livre aproximativ 700 000 de euro.

Institutul Cultural Roman își asumă și participarea României la Târgul Internațional de Carte de la Torino. ICR va asigura amenajarea standului României în parteneriat cu editorii italieni de carte românească. ICR va organiza standul României la Târgul Internațional de Carte de la Londra, care este de fapt o bursă a editorilor, fără public larg. Participarea României la Londra se va face în parteneriat cu asociațiile de editori din România.

Târgul Internațional de Carte de la Göteborg, ce va avea loc în septembrie 2013, este asumat tot de ICR. În următoarele zile vor începe negocierile cu organizatorii suedezi în vederea închirierii suprafeței pentru stand. ICR va asigura o finanțare de cel mult 30 000 de euro. ICR Stockholm, ca toate institutele culturale din străinatate implicate în organizarea de târguri de carte, are obligația de a identifica resurse financiare extrabugetare în vederea finanțării participării autorilor români.

Categories: Stiri din educație

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*