TOP. CELE MAI BUNE FILME PENTRU COPII. Recomandările criticului de film Irina Margareta Nistor

TOP. CELE MAI BUNE FILME PENTRU COPII. Recomandările criticului de film Irina Margareta Nistor

Am rugat-o pe Irina Margareta Nistor să realizeze un top 5 al celor mai bune filme pentru copii din toate timpurile. A făcut mai mult de atât: un clasament complex, pe vârste, al celor mai frumoase pelicule pentru cei mici realizate vreodată.

E tare complicat să alegi doar 5 din toate filmele pentru copii, care s-au făcut vreodată. Am să încerc, totuși, gândindu-mă și la nemulțumirile întemeiate  ale unei bune prietene, că în România la pelicule nu se precizează grupa de vârstă căreia i se adresează subiectul (Am luat noi o plasă cu Strumfii!). Copilărie e un termen destul de vast și în principiu de la 2 ani, cel puțin în America, se merge la cinema. Eu aș împărți până la 7 ani, respectiv până când copilul începe să citească și între 7 și 12 ani, pentru că după aceea deja intrăm în categoria adolescenților, 12-19 ani, pe care la rândul lor i-aș împărți în două: 12-15, 15-19. Pentru că unii sunt mai copii decât alții! În prima categorie ar intra fără îndoială desenele animate, eventual unele mai scurte, gen Tom și Jerry, pentru că nu există răbdarea necesară, mai ales dacă se merge la cinema și nu se văd pe DVD sau la televizor, acasă. Prin urmare, pe primul lor ar fi câteva animații scurte ale lui Disney, cât să-i recunoască pe Mickey Mouse, Donald, Pluto. După aceea ar veni „Albă-ca-Zăpada și cei 7 pitici” din 1937, tot un Disney, urmat de „Cenușăreasa” din 1950 și „Frumoasa și Bestia” din 1991.

Trei ar fi de ajuns, dar aș mai face o împărțire aici, pentru băieți introducând „Cars”/„Mașinuțe” din 2006 și „Bambi” din 1942 (în caz că nu vrem să-i facem vânători), în comun rămânând „Albă-ca-Zăpada”.

La a doua categorie de vârstă ar fi ”Vrăjitorul din Oz” din 1939, cel puțin un film cu Shirley Temple, de preferat „Mica Prințesă”, „Pinocchio”, animația din 1940, pentru că deja merg la școală, și „Cartea junglei” ca să distingă animalele. Aș adăuga „Doamna și Vagabondul” și aș lăsa pentru mai târziu „Alice în Țara Minunilor” pentru că e mai straniu.

La următoarea categorie ajungem la filmele muzicale. Neîndoios pe primul loc este „Mary Poppins”, „Veronica” și „Maria, Mirabela” pentru copiii noștri, oriunde s-ar naște ei, pe acest Pământ, „Sunetul muzicii” nu numai pentru că este foarte romantic și după o poveste adevărată, dar se fac multe referiri de-a lungul timpului. „Pisicile Aristocrate” și „Parisul vesel” ar fi pe același plan, iar „Poveste de Crăciun”/„A Christmas Carol” la care aș alege varianta animată cu Mickey, Minnie și Donald din 1983, pentru că cele recente, chiar dacă sunt în 3D sunt mult prea sinistre.

Apoi aș trece la super-eroi „Superman”, „Batman” și „Spiderman” și mai ales „E.T.” extraordinarul extraterestru a lui Spielberg din 1982. „Star Trek” și „Star Wars” ca să nu se facă confuzii și „Flinstonii” ,care de fapt sunt mai spre adulți, dar și „Poveste fără sfârșit”/„NeverEnding Story” care să le deschidă pofta, pe viață, de povești și de cinema.

Aș adăuga ”101 Dalmațieni” în variantă animată și cu actori, „Regele Leu”, „Tarzan” cu  Johnny Weissmuller al nostru și măcar un film cu dinozauri, indiferent de care, iar de la noi : „Toate pânzele sus”. Sigur că nu e o listă exhaustivă, dar asta e, vorba snobilor, o înșiruire de must see/ de văzut neapărat.

 

Categories: Stiri din educație

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*