Un elev român a câştigat marele premiu la concursul de cercetare Intel ISEF din SUA

Un elev român a câştigat marele premiu la concursul de cercetare Intel ISEF din SUA

Ionuț Budișteanu, un elev de clasa a XII-a din Râmnicu Vâlcea, a câștigat marele premiu în valoare de 75.000 de dolari la concursul Intel International Science and Engineering Fair, care s-a desfășurat la Phoenix, în Statele Unite ale Americii.

Tânărul în vârstă de 19 ani a câștigat primul loc în cponcurs cu un proiect viabil de mașină low cost fără șofer, relatează Mediafax.ro.

Elevul în clasa a XII-a a spus că subiectul cercetării sale este legat de o problemă globală importantă. În 2004, accidentele rutiere au cauzat 2,5 milioane de decese în întreaga lume, pentru 87 la sută dintre coliziuni fiind responsabile erori de conducere. Modelul creat de Budişteanu, folosind inteligenţa artificială, poate detecta neregularităţile drumului şi poziţia maşinii în timp real şi nu ar costa decât 4.000 de dolari, dacă ar fi pe piaţă.

Budişteanu, care nu se află la prima participare în acest concurs prestigios, a primit premiul cel mare Gordon E. Moore în valoare de 75.000 de dolari, numit astfel în memoria cofondatorului Intel.

Categories: Stiri din educație

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*