Vaccinarea pneumococică la copii, inclusă de Ministerul Sănătăţii în programul naţional de imunizare

Vaccinarea pneumococică la copii, inclusă de Ministerul Sănătăţii în programul naţional de imunizare

Vaccinarea pneumococică la copii va fi inclusă de Ministerul Sănătăţii în programul naţional de imunizare, începând probabil din toamnă. Primii vizaţi fiind bebeluşii cu vârsta de patru luni, a anunţat joi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, citat de Mediafax.ro.

„În România sunt aprobate, conform Agenţiei Naţionale a Medicamentului, trei produse care au autorizaţie de punere pe piaţă pentru bolile pneumococice. Comitetul Naţional de Vaccinologie ne-a recomandat pe cel care are cele mai multe gene. Există un vaccin care are foarte multe gene. Susţinem vaccinarea acum şi primii copii vaccinaţi vor fi, potrivit recomandărilor Comitetului Naţional de Vaccinologie, bebeluşii cu vârsta de patru luni. Necesarul pe care l-am stabilit pentru trimestrul patru, dacă ar începe campania în octombrie, ar şi de 4,5 milioane de euro”, a explicat, joi, Eugen Nicolăescu, cu ocazia semnării unui protocol de colaborare cu Coaliţia pentru o Nouă Prevenţie (CNP 2013), care vizează drepturile copiilor români de a fi vaccinaţi gratuit împotriva bolilor pneumococice.

Potrivit vicepreşedintelui Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti, dr. Daniela Ştefănescu, până acum nu au fost înregistrate reacţii adverse la copiii vaccinaţi voluntar de către părinţi, majoritare fiind cele locale. „Nu am avut nici febră, nici durere, nimic. Alte reacţii sunt de unu la un milion, ţinând cont de beneficiul majoritar al prevenţiei tuturor pacienţilor care au făcut acest vaccin faţă de un pacient care ar putea face o reacţie mai gravă. Din 1981, de când vaccinez continuu, am avut în îngrijire între 100 şi 120 de sugari şi nu am avut nicio reacţie neurologică”, a mai spus dr. Ştefănescu, precizând că acest vaccin nu poate fi făcut copiilor cu imunodeficienţe.

Categories: Stiri din educație

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*