Ziua Mondiala a Poeziei – 21 martie

Ziua Mondiala a Poeziei – 21 martie

Ca in fiecare an, pe 21 martie este sarbatorita Ziua Mondiala a Poeziei, proclamata in timpul celei de-a 30-a sesiuni a Conferintei generale a ONU pentru educatie, stiinta si cultura, de la Paris, din octombrie-noiembrie 1999.

Obiectivul acestei importante zile este de a incuraja lectura, redactarea, publicarea si predarea poeziei in lumea intreaga.

De asemenea, de „a da recunoastere si impuls noilor curente literare in poezie”, la nivel „national, regional si international”, potrivit mesajului directorului general UNESCO, citat de site-ul special dedicat zilelor mondialeJournee Mondiale

„Intr-o perioada in care poezia este in plina expansiune”, Ziua Mondiala a Poeziei ar putea sa serveasca drept cadru al tuturor actiunilor si eforturilor care se fac la diferite niveluri, pentru a sustine un astfel de gen literar, precizeaza sursa mentionata.

De asemenea, are menirea sa promoveze „efortul editurilor aflate la debut ce publica culegeri ale tinerilor, intoarcerea la oralitate sau, mai degraba, la spectacolul live, caci astazi recitalurile de poezie atrag din ce in ce mai multa lume”.

Restabilirea legaturii dintre poezie si celelalte arte, cum ar fi :teatrul, dansul, muzica, pictura, precum si cu teme de actualitate ca pacea, nonviolenta, toleranta etc. sunt alte obiective ce privesc celebrarea unei astfel de zi.

Ziua Mondiala a Poeziei este totodata un omagiu adus tuturor acelora care cu un singur instrument, cuvantul liber, permit individului ca si intregii societati sa se regaseasca si sa-si afirme identitatea.

Categories: Stiri din educație

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*