După ce ne-am plimbat pe ziduri si pe pasarelele amenajate sau pe lângă acestea, este timpul să ne îndreptăm către simbolul Târgoviștei – Turnul Chindiei . Turnul este înalt de 27 metri și se poate vizita urcând scările în spirală ale acestuia. Se trece pe la câteva etaje intermediare unde sunt expuse câteva informații istorice. Scările ne conduc sus pe platforma în aer liber a turnului, pe care o parcurgem în sensul acelor de ceasornic pentru a admira de la înălțime Ansamblul Curtea Domnească, Parcul Chindia, care începe imediat lângă zidurile Curții Domnești.
Turnul a fost construit de către domnitorul Vlad Dracul, tatăl lui Vlad Tepeş, în jurul anului 1440. Initial a fost construit ca turn – clopotniţă, pentru ca mai târziu să fie turn de apărare, de supraveghere şi de refugiu. Numele actual se spune că vine de la cuvantul « chindie », care pe vremuri era momentul înserării când în cetate trebuia să fie linişte şi atunci străjerii anunţau închiderea porţilor şi stingerea focului pe timpul nopţii, astfel localitatea să nu fie văzută de la mare distanţă. Turnul este înalt de 27 de metri fiind alcătuit dintr-o bază de forma unui trunchi de piramidă din care se ridică un turn cilindric construit din cărămidă, cu diametrul de 9 metri. In prezent, turnul găzduieşte o expoziţie de documente şi obiecte ce au aparţinut familiei lui Vlad Tepeş.
Nicolae Bălcescu a scris în anul 1848 despre Turnul Chindiei: “Un singur turn, rămăşiţă din vestita curte domnească se înalţă trist şi singuratic pe deasupra acestor grămezi de ruine”.